SUN concurreert nu ook op de servermarkt met rivaal Digital

LET THE SUN SHINE IN

SMCC, de hardwareplaneet van het zonnestelsel, zou reeds aan 80 % van Digitals VMS-klanten een SUN hebben verkocht en verwacht dat de `Operatie Sundown', een campagne om marktaandeel terug te veroveren met hoge inruilpremies op werkstations, weinig effect zal hebben, hoe hard DEC ook roept dat de markt om 64 bits vraagt.

In de elf jaar van haar bestaan heeft Sun Microsystems Nederland reeds duizenden werkstations verkocht aan industriële en educatieve klanten. Nieuwere klanten uit de overheid en financiële sector zetten meer servers in waar vroeger een mainframe voor werd gebruikt. Een woordvoerder claimt dat de nabije toekomst nog slechts plaats zal bieden aan drie architecturen, besturingssystemen en object management standaarden, wat zevenentwintig combinaties oplevert. Sun rekent zich alvast tot de happy few.

snelle microprocessor

Met een TI SuperSPARC microprocessor op een 50 MHz klok haalt de SPARCserver 1000 een snelheid van 65,2 SPECint92 en 83,0 SPECfp92, hetgeen weinig verschilt van een 150 MHz Alpha of 66 MHZ Pentium. Met Oracle7 verwerkt hij 400,80 transacties per seconde volgens de TPC-A benchmark, dat is $ 5,987/tpsA. De high-end DEC 10000 haalt op de zelfde test 258 tpsA, wat overeenkomt met $ 8,495/tpsA. De UltraSPARC zal een 64-bitter worden.

De CPU heeft een 20 KB 5 way set-associative on-chip instruction cache en 16 KB data cache. Deze werken in write-through modus, de externe cache met write-back. De interface tussen de externe cache en het geheugen gebruikt het MOESI(Modified, Owned, Exclusive, Shared, Invalid) protocol. Dit houdt o.m. in dat als een cache een wijziging wegschrijft, de andere caches hun eventuele kopieŽn moeten verwerpen. De cache controllers isoleren tevens de processor van de systeembus, waardoor beide meer tijd overhouden voor hun eigen taken.

niet op de bus wachten

Bij toename van het aantal processoren wordt de bus al snel de beperkende factor. De SPARCserver 1000 heeft een 64-bits bus met een piekcapaciteit van 360 MB/s. De XDBus werkt asynchroon:een chip verzoekt om toegang tot de bus en verzendt dan zijn verzoek; de bus wordt vrijgegeven voor nieuwe transacties en uiteindelijk zal de ontvanger een antwoord doorgeven. (SUN spreekt van packet-switching). Een processor krijgt via deze ene bus toegang tot alle geheugenbanken en randapparaten. Hierdoor biedt Solaris symmetric multiprocessing. Interleaving van geheugenbanken helpt de kloof tussen de snelheid van processor en main memory te versmallen. Bij enkele dozijnen CPU's zal deze techniek haar grens bereiken.

gemakkelijk uit te breiden

De SPARCserver 1000 is modulair opgebouwd, zodat delen gemakkelijk kunnen worden bijgeplaatst of vervangen. De XDBus kan tot vier systeemborden verbinden, die verwisseld kunnen worden zonder met de hand busadressen in te hoeven stellen.Een systeembord kan twee SuperSPARC modules bevatten, die door toekomstige snellere versies kunnen worden vervangen. Het bevat voor 32 tot 512 MB aan SIMMs plus 1 MB secondary level cache, twee RS-232 poorten, een 10 Mb/s Ethernet aansluiting en 10 MB/s SCSI-2 controller. Per systeembord zijn drie SBus slots aanwezig, een 32-bits I/O bus, die maximaal 80 MB/s (50 MB/s effectief) kan verwerken; aan een 64-bits opvolger wordt gewerkt. Hiervoor zijn talloze uitbreidingskaarten van verschillende leveranciers beschikbaar, met bijv. HSI, FDDI, Token Ring, Ethernet en SCSI-2 interfaces.

In de compacte behuizing zijn standaard twee 535 MB schijven en een CD-ROM drive aanwezig; tot de opties behoren o.a. 4 MB nonvolatile SIMM disk caches, een tape drive en 19 inch monitor. Extern kan 100 GB aan schijven worden aangesloten. Een aparte machinekamer met klimaatregeling is niet nodig.

fault resiliency

De huidige PC-LAN servers gaan te vaak down, wat een kostbare zaak kan worden. Geheugen met foutcorrectie begint standaard te worden. De XDBus en SBus beperken zich tot foutdetectie. De voedingseenheid van de SPARCserver is ontworpen om netfluctuaties op te vangen en kan zo nodig een kwartier op 160 V overleven om dan ordelijk af te sluiten. De SPARC is voorzien van Automatic System Recovery firmware, die het systeem in geval rond een defecte component reconfigureert, zodat het na een crash binnen enkele minuten weer beschikbaar is. Voor wie nog meer veiligheid nodig heeft is er systeemsoftware voor server en disk mirroring. Daarnaast biedt SMCC een onderhoudsservice om de machine bij storing zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken.

industrie-standaard Unix

De business unit SunSoft doet er Solaris 2.2 bij met SunOS 5, een op System V Release 4 gebaseerde Unix, die voldoet aan o.a. de POSIX en XPG4 standaarden. De concurrentie prijst haar OSF/1 aan als Unified Unix. De nieuwe versie bevat user threads (lichtgewicht processen), enkele nieuwe en diverse verbeterde tools, o.a. op het gebied van netwerkbeheer en multimedia, en als optie Open Windows vs.3. In de toekomst ziet men Distributed Objects Everywhere. Solaris zal tot een op de OMG standaarden gebaseerd object-georiënteerd netwerkbesturingssysteem uitgroeien.

ook voor PC gebruikers

De PC Integrator SunSelect gaat de nieuwe Solaris over enkele maanden ook voor 386 of hogere PCs uitbrengen op CD-ROM. De ontwikkeling van Interactive Unix zal op den duur worden gestaakt.

Tevens zal SunSelect Wabi leveren, een door Praxsys Technologies ontwikkeld programma, waarmee MS Windows software op een X Window werkstation draait. Met `knip & plak' kunnen gegevens uitgewisseld worden tussen X en MS applicaties. Wabi vertaalt de Win16 aanroepen in Xlib calls. De rest van het programma kan gewoon onder Intel Unix blijven draaien, of wordt softwarematig geëmuleerd op de SPARC, wat een tien maal zo hoge performance oplevert als Windows op een 386.

Daniel von Asmuth