Evaluatie van S.u.S.E. 5.3 Linux


In opdracht van de HCC Unix Gebruikers Groep vindt een kleine evaluatie van de SuSE Linux-distributie, versie 5.3 plaats. Dit zijn ruwe aantekeningen - de uiteindelijke versie moet op de HCC server terechtkomen. De HCC wil u hiermee niet aanraden of juist afraden het besproken produkt te kopen.

Voor de installatie

Linux distributies

Linux is een variant van het Unix besturingssysteem. Er bestaat niet meer zoiets als de 'echte' Unix, maar de term Unix duidt een familie van besturingssystemen aan, die compatibel zijn op broncode niveau. Er bestaan inmiddels implementaties van Linux op de meest gangbare computer platforms. Voor meer informatie zie bijvoorbeeld http://www.linux.org

Het Linux besturingssysteem bestaat uit de kernel, ontwikkeld door een aantal vrijwilligers onder redactie van Linus Torvalds en diverse libraries, tools en applicaties, waarvan de belangrijkste zijn ontwikkeld onder beheer van de Free Software Foundation. De broncode is vrij beschikbaar onder de General Public License. Het is een enorm karwei om al die code te downloaden, compileren en configureren; bijna ondoenlijk als je niet over een werkend Linux systeem beschikt. De licentievoorwaarden staan het toe om geld te vragen voor prefab Linux pakketten. Enkele van deze distributies kunnen kostenloos van het Internet worden gedownload.

Distributies bevatten meestal een omvangrijke collectie toepassingsprogramma's en worden meestal op CD-ROM verkocht. De distributies beconcurreren elkaar onderling door extra commerciële software toe te voegen. S.u.S.E versie 5.3 dateert van juli 1998 en bevat een aantal zelf ontwikkelde tools, zoals het installatieprogramma YaST (Yet another Setup Tool), het X Window configuratie tool SaX en enkele X servers, die weer aan het XFree project zijn gedoneerd. Van enkele grote pakketten zijn proefversies met beperkte looptijd bijgevoegd op de vijfdelige CD set, die draait op Intel PC's. SuSE levert geregistreerde gebruikers 60 dagen lang gratis ondersteuning bij de installatie via e-mail. De verschillende distributies hanteren hun eigen versienummering. Het belangrijkst zijn de kernel, versie 2.0.35, libc versie 5.4.46-1 en de compiler gcc 2.7.2.1. Deze software mag inmiddels enigszins verouderd heten. Onlangs lanceerde SuSE versie 6.0, die glibc ondersteunt.

De handleiding

Het geëvalueerde pakket bevat een engelstalige manual van ruim 400 bladzijden met ondertitel 'Installation, Configuration & First Steps'. Zoals de titel al aangeeft, komen de meest basale Linux/Unix commando's aan de orde in hoofdstuk 20, nadat de installatie is voltooid. Dit hoofdstuk is bedoeld voor de echte beginner. Het boek wil zeker niet alle mogelijkheden van Linux bespreken. Er volgen inleidingen over vi, emacs en LaTeX.

De handleiding begint met het installatieproces stap voor stap te beschrijven. Installeren kan op verschillende manieren: booten vanaf de CD-ROM, de diskette, of met loadlin. Na het booten kan SuSE worden geïnstalleerd vanaf de CD-ROM, een FTP server of NFS mount. De beschrijving van het partitioneren van de schijf is gericht op beginners. Een minpunt is dat de beschrijving van YaST niet overeenkomt met de aktuele meegeleverde versie.

De volgende hoofdstukken, die waardevolle informatie over het installeren van de bootmanager LILO en de verschillende parameters voor de kernel bevatten, zijn voor beginners wat moeilijker te bevatten. SuSE volgt de Linux Filesystem Hierarchy Standard en zet init scripts in de directory /sbin/init.d Het programma SuSEconfig geneert de bekende configuratiefiles in de /etc directory aan hand van parameters in /etc/rc.config, dat een apart formaat heeft. SusEconfig kan ook worden uitgeschakeld.

De kernels op de CD moeten voor de meeste hardware voldoen; er is een goede beschrijving hoe je een aangepaste kernel compileert. Het afdrukken met apsfilter en de configuratie van de X server en worden kort besproken, gevolgd door de Window Managers fvwm2 en KDE. Netwerken vormen een ingewikkelde materie en worden dan ook niet uitputtend behandeld. SuSE helpt je om je werkstation aan te sluiten op een LAN of via een ISDN c.q. analoog modem verbinding te leggen met een provider. Daarop volgen beknopte inleidingen op NFS, firewalls, UUCP, sendmail, C News, SuSEFax alias HylaFAX, Samba en beveiliging.

Al met al is de handleiding een duidelijk pluspunt voor de SuSE distributie.

Deel 2


Daniel von Asmuth - een project van de Hobby Computer Club